Crnogorsko Narodno Pozoriste - Montenegrin National Theatre

Učitavanje podmenija
 

Kratak istorijat Crnogorskog narodnog pozorišta

Crnogorsko narodno pozorište osnovano je u glavnom gradu Crne Gore Podgorici (tada Titogradu), sredinom dvadesetog vijeka, pod nazivom Gradsko narodno pozorište. Svečano je otvoreno premijernom predstavom 1. novembra 1953. godine. Od 1956, kad se uselilo u svoju prvu zgradu, promijenilo je naziv u Narodno pozorište. Do kraja pedesetih godina u Crnoj Gori je obavljena transformacija gotovo svih profesionalnih pozorišta (u Nikšiću, Kotoru, Cetinju i Pljevljima) u poluprofesionalna. Ideja je bila da se objedinjavanjem snaga konstituiše jedno jako pozorište koje će zadovoljiti sve uslove i pretpostavke nacionalnog teatra. Od 1958. godine, Narodno pozorište u Titogradu (Podgorici) preuzima centralnu ulogu u pozorišnom životu Republike. Naziv Crnogorsko narodno pozorište ovaj teatar dobija tek 1969. godine, iako je i do tada djelovao sa svim atributima nacionalnog. Inače, to se ime prvi put javlja odmah poslije drugog svjetskog rata, kada ga je dobio obnovljeni teatar u crnogorskoj prijestonici Cetinju.

Crnogorsko narodno pozorište je okupljalo veliki broj afirmisanih glumaca sa crnogorskog pozorišnog prostora, ali i iz drugih sredina tadašnje zajedničke države Jugoslavije. Pred tako konstituisan, decenijama jedini profesionalni teatar u Crnoj Gori (uz Pionirsko pozorište), postavljeni su izuzetno ozbiljni zadaci: uz obavezu da njeguje nacionalno dramsko stvaralaštvo, trebalo je stvarati kvalitetni repertoar koji bi reprezentovao najviše domete domaće i svjetske dramaturgije, pred publikom čitave Crne Gore i šire.

Značajan iskorak Crnogorskog narodnog pozorišta iz domaće sredine bio je premijera predstave Gorski vijenac, po dramskom spjevu najvećeg crnogorskog pjesnika romantizma, Petra II Petrovića Njegoša, u adaptaciji i režiji reditelja Nikole Vavića, u Zagrebu decembra 1960, a u čast stogodišnjice Hrvatskog narodnog kazališta. Inače, Njegoševo djelo je, u raznim dramaturško-režijskim obradama, kontinuirano prisutno na sceni nacionalnog teatra. Treba pomenuti prvu postavku Njegoševog “istoričeskog sobitija” Lažni car Šćepan Mali”, koju je, 1969. godine, na scenu CNP postavio reditelj Blagota Eraković.

Crnogorsko narodno pozorište se značajnije otvorilo prema drugim sredinama početkom sedamdesetih godina, o čemu svjedoče učešća njegovih produkcija na festivalima jugoslovenskog značaja. Od sredine sedamdesetih, kada je za upravnika CNP-a došao istaknuti dramski umjetnik i pozorišni organizator Vlado Popović, počela je nova značajna etapa rada nacionalnog teatra. Tada je promovisana programska koncepcija po kojoj je nužno teatar osloboditi “krute ljušture institucionalizma”. U tome periodu izvedeno je više uspjelih predstava koje su probudile interes publike i kritike.

Osamdesete godine prošlog vijeka protekle su u krizi i traganju za sopstvenim stvaralačkim identitetom, a tek poneka predstava bi doživjela primjetniji uspjeh. Na kraju te etape, 1989. godine, zgrada Crnogorskog narodnog pozorišta nestala je u požaru, čime je za čitav niz godina uništena svaka mogućnost njegovog stavljanja u osnovnu funkciju.

Useljenjem u obnovljeno zdanje, maja 1997. godine, Crnogorsko narodno pozorište doživljava svoju punu reafirmaciju. Tada je na prostoru ex-Jugoslavije trajalo obnavljanje ratom pokidanih kulturnih veza, čemu je veliki doprinos dao crnogorski nacionalni teatar. Novu koncepciju razvoja ove pozorišne kuće uspješno je u tome periodu realizovala stručno-organizaciona i umjetnička ekipa, na čelu sa rediteljem Branislavom Mićunovićem. Za samo nekoliko sezona, na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta ostvaren je značajan broj predstava koje su odlično primljene od publike i kritike. Njihovoj realizaciji doprinijeli su, pored domaćih i gostujućiglumci, reditelji i ostali scenski umjetnici iz inostranstva, najviše iz gotovo svih okolnih zemalja. Od značaja je i činjenica da su u projektima nacionalnog teatra našli mjesta najbolji mladi glumci sa Fakulteta dramskih umjetnosti iz Cetinja.

Copyright ©2008-2014 CNP - Crnogorsko Narodno Pozorište - MONTENEGRIN NATIONAL THEATRE
ul. Stanka Dragojevića 18, Podgorica, Crna Gora tel. +382 (0)20 664 074, +382 (0)20 111 076 fax. +382 (0)20 78 111 079
Biletarnica: tel. 00382 (0) 78 111 075
Radno vrijeme biletarnice od 9 do 13h i od 18 do početka predstave, nedjeljom od 17h do početka predstave.
e-mail: cnp@t-com.me, web: www.cnp.me