Crnogorsko Narodno Pozoriste - Montenegrin National Theatre

Učitavanje podmenija
 

Izdavačka produkcija

Nedugo pošto je Crnogorsko narodno pozorište, u obnovljenoj zgradi i sa novim konceptom, nastavilo svoj život kao važan centar kulturnih zbivanja u Crnoj Gori, promovisana su, novembra 1998. godine, prva izdanja našeg nacionalnog teatra.

Tako je nastala ova specifična izdavačka djelatnost koja je plod ideje da pozorišna umjetnost u Crnoj Gori treba da bude organizovanije praćena i izučavana, a sve u cilju da se scenski kreativni čin sačuva od zaborava i da se svijest o značaju pozorišta i na ovaj način potvrdi, a teatar dodatno približi publici.

Ustanovljene su četiri edicije: "Premijera", "Zetski dom", "Dramska baština" i “Nagrađene drame”.  Urednici izdanja su Milovan Radojević i Goran Bulajić. Kada je izdavačka djelatnost pokrenuta izdanja je uređivao i Ljubomir Đurković.

U ediciji "Premijera" objavljivane su, po izboru, drame, dramatizacije i adaptacije koje su premijerno izvođene na sceni CNP. Ove knjige sadrže i podatke o predstavama, rediteljske eksplikacije, fotografije, biografije stvaralaca i druga objašnjenja, kao i prijevode pojedinih drama. 

Edicija "Zetski dom" obuhvata publikacije monografskog, dokumentarnog, hrestomatskog i bibliografskog karaktera, koje na akribičan način, svaka iz svog tematskog i metodološkog ugla, osvjetljavaju dio istorije pozorišta u Crnoj Gori.

U ediciju "Dramska baština" ulaze starija dramska djela koja pripadaju crnogorskoj književnoj baštini (po autoru ili tematski). Ediciju je otvorila renesansno-barokna komedija s kraja XVII vijeka, "Lukrecija iliti Ždero", nepoznatog Kotoranina. 

"Nagrađene drame" su najnovija edicija , kojom kroz dvojezična izdanja  i afirmisanje drame kao literature, želimo, objavljivanjem drama nagrađenih na konkursu CNP i Bijenalu crnogorskog teatra, promovisati domaće dramske pisce.

Kritička javnost zapazila je vrijednost objavljenih knjiga koje su rezultat dubljeg istraživačkog napora, kao i njihov značaj za crnogorsku kulturu i pozitivno ocijenila angažovanje Crnogorskog narodnog pozorišta da razvija i ovaj oblik aktivnosti.

Copyright ©2008-2012 CNP - Crnogorsko Narodno Pozorište - MONTENEGRIN NATIONAL THEATRE
ul. Stanka Dragojevića 18, Podgorica, Crna Gora
tel. +382 (0)20 664 074, +382 (0)20 111 076 fax. +382 (0)20 78 111 079
Biletarnica: tel. 00382 (0) 78 111 075
Radno vrijeme biletarnice od 9 do 13h i od 18 do početka predstave, nedjeljom od 17h do početka predstave.
e-mail: cnp@t-com.me, web: www.cnp.me